TIPY Co jíst

Jablka
Jablko

Jablko

Víte, že jíst jablka je zdravé? Jsou snadno stravitelná a velmi dobře zaplní. Výborná jsou jako sladký doplněk stravy. Možná nevíte, že středně velké jablko odpovídá množství ovoce, které je vhodné každý den sníst. Obsahují vitamín C, který je důležitý pro vaši imunitu. Jedno jablko pro vás znamená příjem 14 % denní dávky vitamínu C. Také pomáhají snižovat riziko srdečních chorob a cukrovky, a ještě prodlužují vaši výdrž při cvičení. Jablka jsou často vhodným doplňkem pro diety. Jedno jablko má jen 95 kcal.

Jezte proto každý den jablko!
Top nezdravé potraviny
colasandsodas.jpg
1. Margaríny:
Obvykle lidé kupují margaríny, protože v nich není cholesterol. Jsou zdrojem omega 6 mastných kyselin, kterých máme ve stravě nadbytek, a mnoha potenciálně škodlivých aditiv, směsí hydrogenovaných nebo částečně hydrogenovaných rostlinných tuků, často s přídavkem vitamínů, emulgátorů, barviv a celé řady chemických aditiv. Margaríny byly po mnoho let doporučovány jako zdravá náhrada živočišných tuků. Ale souvislost mezi konzumací živočišných tuků a zvýšeným rizikem srdečních onemocnění byla silně zpochybněna! A právě margaríny obsahují zdravotně rizikové trans tuky.

2. Potraviny označené jako "light" nebo "nízkotučné"
Jsou plné nezdravých chemikálií, které mají nahradit chybějící tuk, ať už kvůli chuti nebo vlastnostem (konzistenci, trvanlivosti atd).

3. Džusy a šťávy
Obvykle obsahují umělé příchutě a nikoli čerstvé ovoce - nejčastěji se vyrábějí z ovocného koncentrátu. K tomu se přidává vysoké množství cukru a dalších chemikálií. I skutečně 100% džus má tolik cukru a kalorií, že na něm nic vhodného není. Tloustne se z nich a vedou k cukrovce.

4. Zpracovaná masa a uzeniny
Obsahují sůl, cukr, tuk, uzenářské soli, které vedou nejen k obezitě a cukrovce, ale je prokázána souvislost s rakovinou především tlustého střeva a konečníku.

5. Energetické tyčinky
Zkuste si však přečíst jejich složení. Opět obsahují spousty cukrů a nevhodných tuků (obzvlášť ty polité jakože „čokoládou") - a dokonce i když se jedná o proteinové tyčinky! Lepší je kus sýra a ořechy.

6. Hotová mražená jídla
Je v nich neuvěřitelné množství soli - v jediné porci jí bylo víc, než tvoří doporučená celodenní dávka. Na víc se zjistilo, že ani nejsou uvařená z čerstvých surovin, ale většinou z prášků a různých průmyslových směsí.

7. Snídaňové cereálie
Často obsahují obrovské množství cukrů a tuku, deklarovaný ovocný podíl bývá zanedbatelný a oříšky bývají plesnivé. Byli byste překvapeni, kdybyste zjistili, že porce lupínků k snídani má víc kalorií, než sladký dezert po obědě. Navíc i cereálie bývají průmyslově zpracované, aby se daly snadno připravit. Nejlepší jsou obyčejné ovesné vločky - když si je za sucha rozmixujete, ráno stačí zalít a budou taky instantní!

8. Sladké pečivo
Dali byste si koláček nebo koblížek? O cukrech a uhlovodanech víme, tajemstvím však mohou být nekvalitní transmastné tuky.

9. Limonády
Mnoho cukru a chemikálií. Výzkumy je dávají do souvislosti s rakovinou a poškozením ledvin, zejména u žen. Častým pitím si můžete způsobit obezitu a cukrovku. I dietní limonády bez cukru představují riziko, protože jsou plné náhradních sladiel a dalších chemikálií, které také vedou k různým nemocem včetně rakoviny. Nový reklamní trik "Slazeno stévií" (stévie je přírodní látka z rostliny Stevia rebaudiana asi 300 x sladší než cukr) vás nesmí ošálit - stévie je tam zanedbatelné množství. Zbytek jsou opět cukry a náhražky sladidel.

10. Chipsy
Obsahují často nebezpečné chemické látky, zvlášť když brambůrky mají další příchutě: uzenou, slaninovou, sýrovou, atd. Ve většině najdeme akrylamid, který se tvoří při smažení za mimořádně vysokých teplot. Vědci ho považují za viníka mnoha druhů rakoviny.
Fresh
fresh.jpg
Je fresh z ovoce zdravý?

Určitě ano. Ale nezapomeňte, že průměrný fresh má okolo 10–12 g cukrů/100 ml – podle zralosti (sladkosti) daného ovoce. Takže 100 ml freshe má asi 2 až 3 kostky cukru/52 kcal/100 ml, 500 ml pak 262 kcal. Protože někomu koncentrované šťávy mohou podráždit žaludek, nedoporučuje se pít fresh příliš často. Ale například jen 3 dcl týdně stačí pro dobré zdraví. Pokud chcete pít fresh pravidelně, tak zeleninový a max 2 dcl denně. Každému ale nemusí chutnat.

U Freshe ještě pozor! Obsahují jednoduché, takzvané rychlé cukry, které vám rychle dodají energii, ale také vám po nich rychle stoupne a následně klesne hladina cukru v krvi a dostanete brzy hlad. Nejsou proto vhodné jako svačinka!

Alternativou je Smoothie. Ovoce má střední až nižší glykemický index díky vláknině ze slupek – ale o ty při freshování přijdete. Z tohoto pohledu je výhodnější zvolit si čerstvě udělané smoothie – protože tady jde o rozmixované ovoce s troškou vody, jogurtu, včetně slupek, takže po něm hlad mít nebudete tak jako po čisté šťávě.
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one